Blid yin yoga... Fordi yoga godt må være grimt.

I sin tid da jeg arbejdede som yogalærer i diverse fitness centre, aftenskoler og private firmaer, startede jeg stille og roligt mit eget yoga firma op, ved siden af. Det blev til en del guidede yoga videoer, hvor det handler om alt andet end at blive smidig, være smidig eller om at kunne noget bestemt i den givne øvelse. Ej heller om hvor pænt, flot og imponerende man ser ud, i en yogastilling.


For det handler ikke om at være pæn,

flot eller imponerende,

når du laver yoga.


Jeg har altid syntes at der var noget galt med den måde vi tilgår yogaen på. Det at der er et formål med yogaen, som handler om at være god til det. At det skal se flot ud. At det i det hele taget skal se ud på en bestemt måde.


Jeg havde et helt andet forhold til yogaen. -og har det stadig.Især efter diverse skader fra yogaen, som gjorde mig ude af stand til at gå i flere i måneder, lænede jeg mig mere og mere ind i den måde jeg selv følte, at yogaen skulle bruges og udøves på.


Bare være i stillingen og mærke. Mærke min krop. Mit åndedræt. Være i den stilhed.


Det føltes så rigtigt for mig, at bruge yogaen på den måde. Det fjerneede min mange smerter fra mine skader. Det gjorde at jeg mærkede hvad jeg ville. Hvad jeg havde lyst til og brug for.


At lave yoga uden noget formål, andet end bare at være i stillingen, på den måde jeg kunne og på en måde der rent faktisk føltes dejligt og rart. Ikke noget med at presse mig selv ned i og ind i en stilling, for at blive mere smidig eller for at kunne nå mine tæer. Bare være der. Trække vejret og gå ud af stillingen når det begyndte at gøre decideret ondt. Ren healing.


Uden noget hokus pokus. Bare nærvær. ro. Hvile. Meditation. Væren.

At have den tilgang til yogaen, gjorde at jeg lavede øvelserne anderledes end hvordan de ofte blev guidet. -og jeg oplevede hvordan at min krop slap de gensidige spændinger jeg havde haft hele mit liv. Ikke "bare" de smerter jeg havde efter mine skader, men både min daglige spændingshovedpine, min ondt i lænden som begrænsede mig i at sidde ned, mine porøse knæ som gjorde ondt efter en arbejdsdag og smerter efter fiberforstrækninger.


Det forsvandt. Det hele forsvandt. -og endda på få måneder.


Selv den gigt min læge havde diagnostiseret mig med var væk.
Jeg begyndte at bruge yogaen til at nyde mig selv smertefri, uden den egentlige intention om at blive smertefri. Det skete blot, måske netop fordi der ingen intention var med min yogapraksis.


Yoga skal ikke være pænt. Jeg går selv efter at det skal føles godt og er egentlig lidt ligeglad med om jeg bliver mere smidig eller bliver bedre til de enkelte stillinger. Det handler for mig om at bruge yogaen til hjælpe mig selv, til bare at være. Være mere mig. Uanset hvad og hvem det så er.


Yogaen har sidenhen givet mig meget mere ro, mere bevægelighed i mine led og en tålmodighed jeg tidligere kun har længdes efter. At lave yogaen på denne måde, gør at jeg ikke har brug for yogaen, for at holde mig fri af stress, smerter og andre fysiske og mentale skavanker. For virkningen af yogaen er længere end når jeg presser mig selv til at blive bedre og mere smidig, via yogaen. Det genererer kun endnu mere stress, press og præstation.Når jeg laver yoga udfra den intention, har jeg brug for yogaen hver dag. For jeg laver yogaen fra hovedet. Fra ego. Udfra en intention om et bestemt udfald. Et mål. Det er krævende og jeg er nærmest dømt til at fejle på forhånd. For på den lange bane kan det press ikke holde. -og kroppen vil sige fra. -og nye skavanker vil opstå.


På Nyd dig smertefri måden, behøver jeg ikke yogaen som min redning. For yoga er ikke blot stillinger, smidighed og øvelse. Yoga er nærvær, dybe og nærværende vejrtrækninger, stilhed, at mærke hvordan en stilling føles, justering, forandring og at tillade at kroppen er forskellig fra dag til dag.


I dag kan jeg måske mere end jeg kan i morgen. Det er ikke tilbagefald. Det er ikke tegn på mangel af min ydeevne eller at jeg skal være bedre til at pleje mig selv. Det er effekten af livet. Forandring. Fra dag til dag. Fra nu til nu. -og forandring går begge veje. Intet er bedre end det andet, omend vi i vores ego har gjort det ene bedre end det andet. Kun fremgang er godt. At kunne mindre i morgen, end i dag, er skidt. Ikke i mine øjne.


Det er blot livet i al sin enkelthed. Der er ingen mening med forandringen. Med forskelligheden. Den er naturlig og helt og aldeles okay, uanset hvordan den forandring ser ud. Døm den ej. Lad den være det den er. En del af livet.
Efter et års tid med min egen oplevelse, begynder venner og familie at bede om min hjælp, til at komme af med deres fysiske skavanker. De spurgte om min hjælp, efter at have set hvordan jeg selv havde sluppet mine fysiske udfordringer.


Det ledte mig til min opstart af min yoga business og hele mit "Nyd dig smertefri" koncept. For jeg kunne se at det også virkede på andre. Et koncept jeg levede af at undervise udfra i 10 år og stadig bruger den dag i dag. På alle områder af mit liv. Jeg har brugt yogaen og mit Nyd dig smertefri-koncept hele vejen igennem min karriere som selvstændig. Yogaen er en tro følgesvend og vil nok altid være det.


Jeg vil virkelig gerne give og hjælpe så mange som muligt og derfor er alle min yoga videoer som jeg lavede for 8 år siden, frit tilgængeligt på youtube. De kommer også til at være her på hjemmesiden og flere kommer til, i løbet af året her.


Du kan derfor nyde mine yogavideoer og min guidiance helt gratis. Herunder er en enkel, simpel og meget kærlig en af slagsen. Du finder flere via linket her, hvis du ønsker andre og flere øvelser.


Skriv endelig under indlægget her, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om nogle af øvelserne. Du kan også skrive via kommentarfeltet på youtube, under hver enkelt video. Jeg svarer så hurtigt jeg kan.


-og husk! Yoga må gerne være grimt. For det handler udelukkende om hvordan det føles og intet andet. Ligesom livet. Det skal ikke være pænt, flot og imponerende at se på udefra. Det skal føles godt inden i.


Du skal have det godt. Det er det eneste det handler om.

Både i yoga og i livet dit.


Kærligst Luna.
Læs flere af mine blogposts:

"Fra offline til online"

"Selfie samfundet kontra ordets magi"


Seneste blogindlæg

Se alle